Sánta Mihály

Sánta Mihály

Nyíregyházáról hazatérve abban a megtiszteltetésben esett részem, hogy ennek a rovatnak a vezetését elődömtől, Berencsi Csabától, személyes okokra hivatkozva átvegyem.

Első riportalanyom nevét hallva hihetetlen öröm fogott el, hiszen nemcsak ismert személyiség, hanem a rokonom is. Beszélgetésünk alatt tudatosult bennem, mennyi mindent nem tudunk róla, pedig itt él közöttünk s községünk számára egy igen fontos szervezet mozgatórugója.

1940. január 9 - én látta meg a napvilágot Tiszabercelen, parasztemberek gyermekeként. Általános iskolái tanulmányait szülőfalujában végezte. 1958-ig édesapjának segítve, a mezőgazdaságban tevékenykedett. Ez év augusztus elsejétől a Debreceni Talajjavító Vállalatnál kapott munkát. 1960. november 12. és 1963. február 12. között katonai szolgálatot teljesített a nyíregyházi határon. Visszatérve előző munkahelyére, házasságkötéséig, 1966-ig dolgozott. 1966. október 8.-án kötött házasságot Sebők Máriával s ebből a frigyből két szép leánygyermekük született. Ők ma már felnőttek, Budapesten élnek, s riportalanyomat háromszoros nagyapasággal ajándékozták meg.

Házasságkötése után teljesen 1981. június 1 - ig a Nyíregyházi erdőgazdaságnál, mint nehézgépkezelő dolgozott, majd leszázalékolásáig, 1991. augusztus 1 - ig a Kótaj-Kemecsei TSZ keretei között kereste ismételten kenyerét nehézgépkezelőként. Azóta itthon él és a polgárőrség kiemelkedő alakja.

- Hogyan került kapcsolatba a polgárőrséggel?

- Tiszabercelen 1991.-ig Kerekes Károllyal az élen 48 fővel alakultunk meg. Ennek én is a tagja lettem, majd 1993-ban vettem át a vezetését.<br><br>
- Mi a célja ennek a szervezetnek?

- Elsősorban a bűnmegelőzés, a lakosság védelme a rendőrséggel közösen összefogva. Mi észrevesszük, megelőzzük e cselekvést, de intézkedési jogköre csak a rendőrség bír.

- Hány személy tartozik a keze alá, s mennyire vállalkozó szelleműek erre az emberek?

- Jelenleg 64 ember nevezheti magát falunk polgárőrének. Köztük van a polgármester, a jegyző, a tiszteletes, képviselők, de egyszerű, civil emberek is. Ezek az emberek 25-60 év közöttiek. Feltétel az, hogy az illető nem lehet büntetett előéletű, illetve szabálysértés sem szerepelhet az adatlapján.

- Mi a feladatuk?

- Havonta egyszer kell szolgálatot teljesíteniük a község területén: a postánál, iskolánál és a közterületeknél. Az éjszakai bejelentések után is ki kell menni a helyszínre s meggyőződni, hogy van-e valami szokatlan. Ebben nagy segítséget nyújt nekem ifj. Vilmán László, aki szolgálaton kívül is aktívan részt vesz ebben a munkában.

- Volt-e már e már eredménye az éjszakai őrségnek, szükség van-e erre vagy lesz-e erre a jövőben is?

- Bolti, iskolai betöréseknél álltunk már helyet, bűnöző románt fogtunk el és egy 15-ször büntetett előéletűt. Rengeteg visszajelzést kapunk az idősektől, egyedülállóktól, hogy jelenlétünk megnyugtatja őket, nyugodtabban tudnak aludni. A növekvő betörések miatt mindenképpen szükség van ránk, és a Polgár Magazint olvasva értesültem arról, hogy nem csökkenünk, hanem bővülünk az egész ország területén.

- Milyen rendezvények kerülnek e körben megrendezésre?

- Meg szoktunk jelenni a Megyei és az Országos Polgárőrnapon. Minden év május 1-jén Kozma István vendégel meg minket és az év végén beszámolót tartunk egész éves munkánkról.

- Milyen kitüntetésekkel büszkélkedhet?

- Dr. Túrós András országos parancsnoktól 1996-ban a bronz, 2003-ban az ezüst és 2005. augusztus 6.-án az arany fokozatot kaptam meg eddigi szolgálatomért és pénzjutalomban is részesültem.

- Mit üzen a mostani és a jövőbeli polgárőröknek?

- Aki elvállalta, becsületesen végezze el legjobb tudása szerint ezt a munkát!<br><br>

Köszönöm a beszélgetést és családjával jó egészséget és hosszú életet kívánok!