Kozma István

Kozma István

1953-ban született Budapesten. Szülei a kedvezőbb munkalehetőségek miatt költöztek fel akkoriban a fővárosba, de a gyermekáldást követően azonnal visszajöttek Tiszabercelre. Általános iskolai tanulmányai után a nyíregyházi Kossuth Lajos Gimnáziumban koptatta a padokat. Érettségit követően néhány hónapig a tiszaberceli Mgtsz-ben dolgozott adminisztratív munkakörben, majd Nyíregyházán egy Műanyagipari Szövetkezetnél helyezkedett el. 1975-ben a Cipőipari Szövetkezetnél kapott lehetőséget szakmai tudásának kamatoztatására. Az itt eltöltött évek alatt több szakmai tréningen és tanfolyamon vett részt, folyamatosan fejlesztette, bővítette ismereteit. A szakmai ranglétra buktatóinak sikeres leküzdése után hamarosan a Szövetkezet elnökévé választották, mely pozíciót 1996-ig, távozásig töltött be. Az állami szféra után magánvállalkozást alapított: bőr nagykereskedéssel alapozta meg hírnevét a megyében.

Mind a gimnáziumi, mind a szövetkezetekben eltöltött időszak alatt fontos szerepet töltött be életében a sport. Kezdetben kisebb csapatoknál futballozott, majd 1971-től igazolt játékosa lett a nyírség Spartacusnak. Sajnos egy térdsérülés miatt 77-ben félbetört a sportpályafutása. Jelenleg feleségével és két gyerekével Nyíregyházán élnek.

- Az Ön neve nem minden tiszabercelinek a fülében cseng ismerősen. Ám amikor a Tisza úton létrehozott horgásztóról, illetve leendő üdülőterületről beszélünk ugrásszerűen emelkedik az ismertségi mutató.

- Gyermekkorom óta nagyon szeretem a horgászatot és egyáltalán a Tiszát. Régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy létrehozok egy ilyen tavat, de vártam a kedvező alkalomra. Szerencsés véletlen, hogy pont itt Tiszabercelen sikerült ezt így összehozni. Természetesen ez még nem a végleges formája, de folyamatosan szépítjük, építjük ahogy a pénzügyi tárca engedi. Az pedig, hogy még nem vagyok annyira ismert, egyáltalán nem meglepő, hiszen gyermekkorom óta távol élek Tiszaberceltől.

- Ismerősei, családja körében milyen vízhangot váltottak ki a horgásztó létrehozása irányában tett lépések?

- Kezdetben csak legyintetek, gondolván, hogy csak fellángolás az egész. Később azonban látván komoly elhatározásomat mindenki mellém állt. Olyannyira, hogy Péter fiam már ezen a vonalon fejleszti tudását; a Debreceni egyetemen most szerzi meg másoddiplomáját halászati szakmérnök szakon. Lányom, Mónika pedig a Kereskedelmi Főiskolán most elsőéves. Akár gazdasági, akár szakmai oldalát nézem ennek a vállalkozásnak, biztos, hogy családon belül lesz kire támaszkodnom.

- Milyen feltételekkel lehet igénybe venni a horgászoknak a tavat?

- Mivel Halászati Felügyelőségnél be vagyunk jegyezve, kizárólag Állami Horgászjeggyel rendelkezők horgászhatnak nálunk. Ezen felül természetesen napijegyet is kell váltani, amely két hal kifogását foglalja magában. Mindezekkel együtt a tavalyi évben történt nyitást követően nagyon kedvező visszajelzések érkeztek a horgászok részéről. Természetesen ehhez hozzájárult az is, hogy kultúrált körülmények között, zárt parkolóval, büfével, folyamatos magas minőségű halállománnyal várjuk a szabad idejüket nálunk eltölteni szándékozókat.

- Ezek után gondolom, nehéz lesz újat felmutatni!

- Dehogyis! Hiszen még most kezdjük a parkosítást, fásítást. Sátorhelyeket alakítunk ki, valamint egy komolyabb vendéglátó egységet is szeretnénk. A hátul kisebb tavacskákban ivadéknevelő és egy teleltető lesz a halaknak létrehozva. Rengeteg tervünk van még a jövőt illetően, de ezt mind-mind majd az idő fogja valóssá formálni.

- A horgásztó létrehozása mellett van még valamilyen Tiszabercelt érintő hasonló volumenű elgondolása?

- Egyenlőre nem tervezek a tavon kívül semmit. Azt szeretném elérni, hogy ezt a tó egy igazi horgászparadicsommá váljon, üdítő színfoltja legyen Bercelnek és tovább öregbítse községünk hírnevét!

- Köszönöm a beszélgetést!