Szoborpark

Olyan ajándékot kapott Tiszabercel, amiről nem is álmodtunk – mondta köszöntő beszédében Szántó Zsolt polgármester. Sok ember önzetlenségéből született meg községünk szoborparkja, amelyet 2014. július 27-én, az avatóünnepségen tekinthettünk meg először.
Petró Attila 30 éves álma valósult meg, amikor lehetőséget teremtett a hagyományőrző céllal alapított Kőtér - Kőszobrász Művésztelepen hat fiatal művésznek. A gávavencsellői Nyír-Márvány Kft. helyet, eszközöket, technikát és mészkőtömböket biztosított az alkotótábor számára.
Parlag István, Burián Norbert, Kereszty Soma, Sarkadi Árpád, Tompa János Csaba, Tóth Csaba szobrászművészek a public art vonalat képviselve alkották meg a szobrokat. Öt plasztikán a helyi értékek jelennek meg: a szőlőlevél, a pipa – mint a révész pipája –, a ház, az otthon szimbóluma, a búzakalász motívum és a csónak mind e térséghez kapcsolódnak. A Petőfi portréval díszített emlékműt pedig Parlag István – az alkotótábor szervezője – készítette településünk március 15-ei megemlékezése számára.
Németh Erika szobrászművésznő – akinek diákja volt Parlag István – avatta fel a szobrokat. A művésznő beszédében kiemelte: a szobrok formavilága közérthető, egyértelműen taglalt, de modern látásmódú, kedvessé, játékossá teszik a teret, amelyek között jó járni.
A rendezvényen a tiszaberceli Nyugdíjas Egyesület tagjai énekekben és versben a tiszai és szülőföldi érzésekhez kapcsolódó gondolatokat adtak át a jelenlévőknek.
A művészek – az alkotás készítése közben megfogalmazódott gondolatokat megosztva –vezették végig a közönséget a szoborparkon.
Tiszabercel lakossága nevében köszönjük a gyönyö rű szoborparkot a űvészeknek és pártfogóiknak.